sobota , 17. septembra 2022
Ne spreglejte

Kako poteka razvoj otrokovih zob?

Tako kot pri drugih sesalcih, se tudi pri ljudeh najprej pojavijo mlečni, nato pa še stalni zobje. Izraščanje mlečnega zobovja se prične nekje okoli šestega meseca starosti, v redkih primerih pa se novorojenček tudi že rodi s kakšnim zobkom. Prvi sicer izrastejo spodnji sekalci, nato pa jim nekje do petega leta sledijo še vsi ostali zobje – vsega skupaj jih je 20.

Mlečni zobje so pomembni tako zaradi pričetka uživanja trdne hrane kot tudi zaradi razvoja govora. Nekatere glasove je brez popolnega mlečnega zobovja izredno težko izgovarjati, zato imamo odrasli običajno precej težav, kadar skušamo razumeti govor kakšnega malčka.

Mlečni zobje imajo v čeljusti še eno nalogo – pomagajo oblikovati prostor za stalne zobe. Njihovi nastavki so v čeljusti že veliko preden izrastejo, in če dveletnik pade in si pri tem poškoduje mlečne zobe, lahko to hkrati pomeni tudi udarec na nastavek stalnega zoba, ki je že v čeljusti.

Če pogledamo rentgensko sliko otrokovega zobovja, se namreč razkrije, da sta v čeljusti kar dve vrsti zob – mlečni zunaj, stalni pa za njimi, skriti v kosti. Ravno zato, ker mlečni zobje »držijo prostor« stalnim, je tako pomembno, da zanje dobro skrbimo in tako preprečimo, da bi prehitro izpadli zaradi zobne gnilobe. Otroku zato pri umivanju zob nekje do šestega leta pomagamo starši, ki moramo ravno tako skrbeti za zdravo prehrano – pri tem velja biti pozoren tako na sladkor in sladke pijače kot tudi na nezdrave ogljikove hidrate, ki se močno lepijo na zobe (na primer bel kruh).

Izpadanje zob pri otroku

Nekje okoli šestega leta ima otrok v čeljusti že prve stalne zobe, to so šestice, ki jih zobozdravniki običajno zaščitijo z zalivkami, v tem obdobju pa tudi izpade prvi mlečni zob. Najprej otrok izgubi spodnje sekalce, sledijo zgornji – tako kot so mlečni zobje izraščali, tudi izpadajo.

O portalu babybonus