torek , 17. novembra 2020
Ne spreglejte
Kako otroka naučiti voziti kolo

Kako otroka naučiti voziti kolo?

Za zdrav razvoj otroka je ključnega pomena tudi njegovo ukvarjanje z različnimi športnimi dejavnostmi. Med najbolj priljubljene otroške dejavnosti sodi kolesarjenje, ki ima na otroka številne pozitivne vplive. Med najpomembnejšimi so krepitev srca in ostalih mišic, poraba maščobe, izboljševanje koordinacije, kolesarjenje pa je dobro tudi za otrokovo mentalno zdravje in krepitev imunskega sistema.

Poleg zdravstvenih učinkov kolesarjenje vpliva še na otrokovo mišljenje, čustvovanje, odnose v družini, višjo stopnjo neodvisnosti, samostojno premagovane daljših razdalj in podobno. Da otrok lahko doseže vse našteto, pa ga moramo na kolesarjenje najprej ustrezno pripraviti. Zaupali vam bomo nekaj najkoristnejših nasvetov, kako otroka naučiti voziti kolo.

Kako pričeti z učenjem?

Otroka morate na začetku njegove kolesarske kariere, običajno okoli 3. leta starosti, naučiti voziti tricikel ali štirikolesno kolo. Omenjeni vozili sta za upravljanje dokaj enostavni, ker imata konstantno bazo in ne povzročata težav z ravnotežjem. Otroka udobno namestite na sedež in že isti trenutek bo povsem neobremenjeno obračal pedala, saj se ne bo bal, da bi se prevrnil na bok ali padel s kolesa.

Ko otrok preraste tricikel, je čas za nakup pravega otroškega kolesa s pomožnimi kolesi, s katerimi lovi ravnotežje. Odlična izbira za to so tudi vse bolj priljubljeni poganjalci, ki so sestavljeni iz dveh koles, lesenega okvirja in krmila. Otrok bo na njem udobno sedel, obenem pa se bo lahko z obema nogama dotikal tal. Z njim se torej poganja tako, da hodi ali teče.

Otroški poganjalec

Ko otrok obvlada vožnjo s poganjalcem, je s tem rešen tudi problem ravnotežja. Preostane mu samo še učenje poganjanja. Ta del učenja je veliko lažji od privajanja na ravnotežje.

Pri nakupu pravega otroškega kolesa (okoli 5. leta starosti) je potrebno izbrati ustrezno velikost, saj ta pripomore k hitrosti usvajanja veščine. Premajhno kolo otroku povzroča težave pri balansiranju, preveliko pa pri zaganjanju, ustavljanju in sestopanju. Premajhno ali preveliko kolo učenje upočasnita in otežita.

Učenje po korakih

Na začetku morate najprej poskrbeti za to, da je otrok seznanjen z vsemi deli svojega kolesa. Ravno zato morate nekaj časa nameniti spoznavanju njegovih delov. Otroku pokažite, kako se z obračanjem pedal poganja zadnje kolo. Prav tako mu pokažite, kje so zavore, katera od njiju je prednja in katera zadnja, kako deluje zvonec in zakaj se uporabljajo luči ter odsevniki.

Otroško kolo mora biti pred vožnjo v brezhibnem stanju: pravilno delovanje zavor, ravno prav napolnjene pnevmatike, vijaki morajo biti zategnjeni, veriga je dobro negovana.

Otroško kolo s pomožnimi kolesi

Za učenje otroka s kolesom morate izbrati tudi ustrezno okolje. Med najprimernejša mesta sodijo prazna parkirišča, kjer je podlaga sicer trda, vendar je vožnja po takem terenu veliko lažja kot po travi ali pesku.

Poskrbite, da bo otrok opremljen tudi z zaščitno čelado, priporočamo še uporabo rokavic ter ščitnikov za komolce in kolena.

Stopnje učenja

Prilagoditev kolesa je prvi korak pri učenju. Z otroškega kolesa odstranite pomožna kolesca in pedala. Sedež spustite tako, da bo imel otrok brez težav obe nogi hkrati na tleh.

Učenje pričnite s enostavno hojo in tekom na kolesu. Otrok naj sedi na sedežu in se z nogami poganja po tleh. Hodite nekaj korakov za otrokom, da ga ne boste dekoncentrirali.

Zelo pomemben korak je učenje zaviranja, ki je odvisno od kolesa. Nekatera otroška kolesa uporabljajo zavoro s premikom pedala v nasprotno smer poganjanja, spet druga imajo zavore na krmilu.

Otroško kolo Specialized

V naslednjem koraku naj otrok hojo in tek nadgradi z občasnim dvigom nog in prosto vožnjo po dveh kolesih. Otroka pri tem ves čas preverjajte, da gleda pravilno, in sicer pred sebe v smeri vožnje. S tem vam bo tudi dokazal, da je pri vožnji sproščen.

Naslednja stopnja učenja je zavijanje. Najprej naj zavija le malenkost v levo ali desno. Čez nekaj časa mu na teren postavite nekaj stožcev, s pomočjo katerih bo tehniko zavijanja nadgradil in izpopolnil.

Vožnja s pedali od otroka zahteva, da z nogo na pedalu potisne navzdol, pri čemer se ustvari gibanje najprej. To vajo naj nato ponovi še z obema nogama. Pri tem otroku oporo lahko ponudite tako, da ga držite za sedež. Kljub temu pa je najpomembneje, da sam razvije občutek za ravnotežje in koordinacijo.

Naj za konec dodamo še to, da so padci povsem običajen del procesa učenja kolesarjenja. Tudi če bo otrok sem ter tja deležen kakšne praske, se ne vznemirjajte. Saj ste na začetku svoje kolesarske kariere podobne težave imeli tudi sami, mar ne?

O portalu babybonus