petek , 16. septembra 2022
Ne spreglejte

Zakaj dojenček ponoči ne spi?

Starševstvo prinaša radosti in muke, a na srečo je prvih precej več, in prijetni trenutki hitro odtehtajo neprijetne. V prvem letu otrokovega življenja imamo starši veliko vprašanj in tudi veliko težav, največ pa se jih nanaša na dojenje, hranjenje, iztrebljanje, nego kože in spanec. Res je, nekaj tako naravnega in biološko nujnega, kot je spanec, je lahko pri dojenčku še kako zakomplicirano.

Razlogi za nočno zbujanje

Če tudi vaš dojenček ponoči ne spi, je lahko za to kar nekaj različnih razlogov. Povsem normalno je, da se ponoči večkrat zbujajo novorojenčki in majhni dojenčki, ki še nimajo ustaljenega bioritma, a pol leta star otrok naj bi že spal celo noč. Zakaj se dojenčki zbujajo?

1. Najbolj pogost razlog je seveda lakota. Želodček novorojenčka in mlajšega dojenčka je majhen, kar pomeni, da ne mora naenkrat pojesti toliko, da bi bil sit celo noč. Kar predstavljajte si, da bi morali vi v enem letu potrojiti svojo težo, pa bi lahko ob vsakem obroku pojedli zgolj majčken obložen kruhek. Gotovo bi jedli vsake pol ure!

2. Dojeni otroci se zbujajo pogosteje kot hranjeni s prilagojenim mlekom. Sesanje mleka je za otroka naporno, zato popije manj, kot bi po steklenički. Vendar to ne pomeni, da mu dajte prilagojeno mleko. Dojenje je še vedno najboljša, najbolj zdrava, najbolj popolna izbira. Pri nekaj mesecih bo otrok že dobro sesal, želodček pa bo večji, torej bo tudi bolje spal.

3. Tudi vi položite dojenčka v posteljico v pajacku in ga dobro pokrijete? Morda se zbuja zato, ker mu je prevroče. Dojenčki še ne morejo dobro regulirati svoje temperature, zato se hitro pregrevajo. Če otrok spi v topli sobici, ga torej nikar pretirano ne oblačite.

Zakaj se dojenček ponoči zbuja?

4. Dojenčki se rodijo s kar nekaj refleksi, ki jim omogočajo preživetje, in s kar nekaj sposobnostmi, ki se zdijo odraslim nepojmljive. Refleksi jim pomagajo, da so na varnem. Tako se stisnejo k mamici in zgrabijo v pest njen prst, da začutijo povezanost. Prav tako jo prepoznavajo po njenem vonju, celo vonju njenega mleka. Kadar ne spite poleg otroka, naj ima torej v posteljici pogrnjeno vašo majico. Tako vas bo vonjal, se počutil varnega in mirno spal.

5. Krči oziroma kolike mučijo veliko dojenčkov. Bolečine ob prebavljanju in vetrovi so krivi, da starši prebedijo marsikatero noč. Pomagajte si z mazili za trebušček in kapljicami proti napenjanju.

O portalu babybonus