nedelja , 18. septembra 2022
Ne spreglejte

Kako potovati z otrokom na letalu?

Nizko cenovni poleti oziroma čarterske »last minute« počitnice so tudi med Slovenci precej povečale število preletenih milj, in neredko se za pot z letalom odloči vsa družina. Kadar letimo z otrokom, pa je potrebno pot nekoliko bolje načrtovati oziroma se pripraviti nanjo vnaprej.

Če boste leteli skupaj z otrokom, se pozanimajte, kako je s plačilom. Pri večini letalskih družb vam za otroka nižje starosti ne zaračunajo polne cene letalske vozovnice, če je otrok star manj kot dve leti, pa vam zanj tudi ni potrebno zakupiti sedeža, saj lahko potuje v vašem naročju – tako je strošek še manjši. Kadar pot traja več ur, je pestovanje majhnega otroka seveda lahko tudi naporno, zato se z letalsko družbo dogovorite za letalsko otroško posteljico, v kateri bo otrok lahko med letom tudi počival – namenili vam bodo sedeže tik za steno, ki razmejuje dele potniške kabine, kjer je več prostora za noge, prav tako pa prostor za namestitev posteljice.

Prav tako vam bo ob rezervaciji oziroma nakupu vozovnic ponujen tudi otroški meni, ali pa boste med klasičnimi meniji izbrali tistega, za katerega se vam zdi, da bo vašemu otroku najbolj ustrezal.

Potovanje z otrokom

Prednost boste imeli tudi pri vkrcanju na letalo, saj družine z otroki ter invalide in starejše pokličejo v letalo najprej. Ko boste v letalo vstopili, boste potniškemu osebju tudi predali otroški voziček, ki vam bo olajšal hojo po letališču.

Da se bo otrok na letalu zamotil, bodo nekoliko poskrbele risanke in glasbe, ki so na voljo na letu, prav tako pa ne bo odveč, če vzamete s seboj tudi nekaj knjigic, pobarvank, igračk ali potovalnih družabnih iger, s katerimi si bo otrok krajšal čas.

Na letalu vam bodo ponudili odejo in vzglavnik, včasih tudi tople nogavice. Vzemite jih, tudi če vas na letalu običajno ne hladi, saj se bo otrok pogosto želel pokriti z dvema odejama ali imeti dodaten vzglavnik.

Speči otrok na letalu

Koliko naj bo star otrok, preden greste z njim prvič na letalo? Večina pediatrov odsvetuje polete do šestega meseca, a v praksi letijo tudi precej mlajši dojenčki. Vsekakor ne pojdite na letalo z novorojenčkom. Zakaj? V potniški kabini je običajno hladno, poleg tega pa po njej ne kroži prav svež zrak – ker gre za zaprt prostor z veliko ljudmi, je v zraku veliko najrazličnejših klic.

Sicer pa kar pogumno. Strah, da bi otrok na letalu ves čas jokal in tako motil druge potnike (pa tudi vas) je običajno odveč, saj majhni otroci večino leta enostavno prespijo. Še zlasti, če je let ob uri, ko je tudi sicer čas za spanje.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Nasveti za potovanje z majhnim otrokom

Potovanja so postala del našega življenja. Sodobni čas nam omogoča, da lahko potujemo že za …