petek , 16. septembra 2022
Ne spreglejte
Izbira otroškega kolesa

4 nasveti za izbiro ustreznega otroškega kolesa

Nakupa otroškega kolesa nikakor ne smete podcenjevati. Verjetno na raznih oglasnih letakih pogosto naletite na bleščeča, mikavna in pisana otroška kolesa, ki so povrh vsega še polepljena z akcijskimi junaki iz risank. Poleg ne manjkata niti na veliko natisnjena akcijska cena in popust.

Takšnim ponudbam se je včasih morda pametno izogniti. Predvsem je pomembno, da cena pri nakupu kolesa za otroka ne predstavlja vodila. Vaš malček potrebuje kakovostno prevozno sredstvo, ki mu bo seveda všeč tudi na prvi pogled. A samo pravo izbrano kolo mu bo omogočalo, da se bo na cesti počutil zabavno in varno.

1. Nakup otroškega kolesa v specializirani trgovini

Otroška kolesa so dandanes za nakup na voljo marsikje, in to že po zelo dostopnih cenah. Kljub temu je otroško kolo najpametneje kupiti v specializirani trgovini s kolesi in kolesarsko opremo. Na tem mestu namreč lahko izbirate med številnimi možnostmi priznanih blagovnih znamk, s čimer si zagotovite kakovosten nakup in možnost kasnejšega servisa.

Otroško kolo Specialized Riprock 16 Boys (2022)
Otroško kolo Specialized Riprock 16 Boys — Extremevital.com

Prodajalci v specializiranih trgovinah vam bodo znali tudi odlično svetovati. Pogosto so vam za nakup na voljo še rabljena otroška kolesa. V tem primeru si kolo še temeljiteje oglejte. Posebno pozornost namenite stanju koles in zavor.

2. Izberite točno velikost otroškega kolesa

Za odraslo osebo se velikost kolesa določa glede na mero okvirja. Pri otroških kolesih pa je v tem primeru ključen premer kolesa. Ta je označen v colah. Če je malček denimo star dve leti, zanj pridejo v poštev 12-colska otroška kolesa. Pri določanju primerne velikosti kolesa za otroka veliko šteje tudi sama velikost oziroma višina malčka.

Otroško kolo Giant XTC JR 20" (2022)
Otroško kolo Giant XTC JR 20″ — Extremevital.com

Pri nakupu mora biti otrok nujno prisoten. Z njim se sprehodite po prodajalni, da si malček malce napase oči po kolesih, nato pa naj preizkusi čim več koles, ki so primerna za njegovo starost in velikost. Pazite tudi na to, koliko teže je izbrano kolo zmožno prenesti. 16-colska otroška kolesa so na primer običajno namenjena otrokom, ki tehtajo do 45 kilogramov.

3. Vedno dobrodošla dodatna oprema

Tako kot je dodatna oprema dobrodošla pri kolesih za odrasle, je zaželena tudi pri kolesih za najmlajše. Ko otrok dopolni okoli sedem let, je dobro razmisliti o tem, da bi mu kupili kolo, ki vključuje dodatne prestave. Seveda s takšnim kolesom otrok lahko doseže precej večje hitrosti.

Otroško kolo Scott Contessa JR 20 (2022)
Otroško kolo Scott Contessa JR 20 — Extremevital.com

Pri izbiri otroškega kolesa na sploh pa je pametno izbrati takšnega, pri katerem je veriga skrita pod ščitniki. Otrokova hlačnica se tako ne bo mogla oviti okoli gonilnega zobnika. Prav tako je precej manj verjetnosti za padec.

4. Pazite pri izbiri kolesa za mlajše otroke

Za nekoliko mlajše otroke je najpametneje izbrati kolo z zavoro na pedalu. Za malčke je namreč pogosto značilno, da v naglici stisnejo kar obe zavori na krmilu. Posledično sprednje kolo zablokira, otroka pa v takšni situaciji lahko vrže tudi čez krmilo.

Otroško kolo Specialized Jett 24 (2022)
Otroško kolo Specialized Jett 24 — Extremevital.com

Ko boste kolo za otroka končno pripeljali domov, ne smete pozabiti na nekaj splošnih dejstev, ki jih je treba upoštevati. Samostojno v prometu kolo sme voziti samo otrok, ki je star najmanj osem let ter ima obenem opravljen tudi kolesarski izpit. Otroci do šestega leta lahko kolo vozijo samo v območju za pešce ali na pešpoti.

Nenapisano pravilo pa je, da naj otrok poskuša čim hitreje pridobivati znanja ter spretnosti vožnje s kolesom ter naj gre čim kasneje v promet. Vsi kolesarji do 18. leta morajo med kolesarjenjem obvezno nositi čelado. Slednja je vsekakor zaželena tudi kasneje.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Kako otroka naučiti voziti kolo

Kako otroka naučiti voziti kolo?

Za zdrav razvoj otroka je ključnega pomena tudi njegovo ukvarjanje z različnimi športnimi dejavnostmi. Med …