ponedeljek , 19. septembra 2022
Ne spreglejte
Kako otroka motivirati za gibanje?

Kako otroka motivirati za gibanje?

Poleg zdrave in redne prehrane je za zdravje potrebno poskrbeti z rednim gibanjem. Če se odrasli tega morda zavedamo, pa je nekoliko drugače pri otrocih. Večina vas bo morda mnenja, da so otroci tako ali tako ves čas v gibanju, a je resnica žal popolnoma drugačna.

Tudi v Sloveniji stroka vse pogosteje opaža otroke s prekomerno telesno težo in takšne, ki večino časa preživijo za računalnikom ali pri igranju iger na mobilnem telefonu. Izjemno slabe navade, ki se bodo prenesle tudi v njihovo odraslo življenje. Kako torej otroka motivirati za gibanje?

Tekmujte z njim

Otroci radi premagajo svoje starše. V čemerkoli, še najbolj zabavno pa je to početi skozi igro. Ne glede na to, ali se boste z njim odpravili na igrišče in metali žogo na koš ali pa skušali prej priti na vrh hriba, se bo otrok zagnal na vso moč, da vas užene.

Zadajte si določeno število korakov na dan in otroka spodbudite, da bo na zaslon telefona pogledal zgolj še iz tega razloga, ne pa zaradi igranja iger oziroma česa drugega. Seveda pa pametni telefoni sploh niso primerni za mlajše otroke, zato bo morda bolje, če bosta skupaj gledala na vašega ali pa si pri tem pomagala kar s kakšno cenovno ugodno pametno uro.

Kupite kužka

Zelo malo verjetno je, da si otrok ne bi želel psa. V kolikor tega pri vaši hiši še ni, si ga morda lahko omislite. Kuža potrebuje redne sprehode in skrb, zato bo idealen prijatelj vašemu otroku in ga spravil v gibanje. Še bolje boste storili, če boste psička rešili iz zavetišča.

Na ta način boste svojemu otroku predali še eno posebno in zelo pomembno sporočilo. Sprehajanje in tek za kužkom bo vsekakor dobrodošla sprememba, ki bo vašega otroka razveseljevala in poskrbela za to, da bo precej manj sedel pred računalniškim zaslonom.

Negujte njegovo veselje do hobija

Sem štejemo marsikaj, pa za začetek pomislimo na ples. Odvisno od starosti otroka in njegovih želja, seveda, a manjši otroci naravnost obožujejo norčave starše, ki plešejo skupaj z njimi. Če ga veseli igranje nogometa ali kak drug šport, mu skušajte odpreti vrata do njega.

Ples z otroki
Otrokom je zelo všeč, če lahko plešejo skupaj s starši.

Tekanje za žogo po dvorišču morda ni najbolj motivacijsko, zato pomislite, ali ne bi otroka vpisali v kak šolski krožek ali pa kar v bližnji športni klub, kjer bi s prijatelji in soigralci lotil čisto pravih treningov. V tem primeru ne zamudite nobene njegove tekme, saj lahko sicer kaj hitro izgubi zanimanje.

Brez prisile

Najslabše, kar lahko storite, je, da otroka nekako na silo usmerite v šport ali dejavnost, ki je ne mara ali morda zanj ni primerna. Če otrok nečesa ne počne rad ali pa v tem ni najboljši oziroma spreten, bo takšno vadbo kaj hitro zasovražil in se še bolj zaprl vase.

Vedno mu pozorno prisluhnite, spremljajte in opazujte, kaj rad počne in česa ne. Dovolite mu biti s prijatelj in se ne hudujte preveč, ko domov pride umazan ali s strganimi hlačami. Tudi »zavijanje« v vato je v veliki meri krivo, da se današnji otroci ne znajo več povzpeti na drevo ali zapoditi po igrišču.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Kako otroka naučiti voziti kolo

Kako otroka naučiti voziti kolo?

Za zdrav razvoj otroka je ključnega pomena tudi njegovo ukvarjanje z različnimi športnimi dejavnostmi. Med …