ponedeljek , 17. maja 2021
Ne spreglejte
Otrok v hribih

Z otrokom v hribe: tako bo šlo brez joka

Ste ljubitelj narave in prečudovitih hribov, ki jih ima naša dežela na pretek? Potem se jim ne boste odpovedali niti ko pride naraščaj, oziroma povedano drugače, malčka si boste čimprej želeli peljati s seboj. Ampak kako, da mu ne bi bodočo ljubezen predstavili na napačen način?

Dobro vemo, da je danes že obisk trgovine lahko misija nemogoče za starše z majhnimi otroki. Jok in stok poskrbita, da se nenadoma vse oči uprejo v vas in nastopijo trenutki groze. Če si česa ne želite, je vik in krik v hribih, ko se otrok ne bo želel več zganiti z mesta.

Kdaj z otrokom v hribe?

Nima smisla, da bi pohajkovanje po hribih omejevali na otrokovo starost. Otroka lahko vzamemo s seboj kadarkoli. V ta namen so v trgovinah na voljo tudi priročni nahrbtniki, od koder malček uživa v vsakem našem koraku. Kasneje, ko hodijo in tekajo naokrog sami, pa potrebujemo tudi nekaj načrtovanja.

Mama in otrok v gorah
Otroku svet hribov in gora predstavite, ko je še zelo majhen.

Skratka, z otrokom gremo lahko v hribe ne glede na njegovo starost. Le nekoliko bolj prilagodljivi moramo biti in se tudi zavedati fizičnih omejitev malčka. A nekateri otroci za izlet v hribe potrebujejo tudi nekaj malega motivacije.

Izbira lokacije

Preden se z otrokom podate v hribe, premišljeno izberite točko, kamor se boste podali. Naj ne bo prenaporno za otroka, sicer boste imeli težave že zelo kmalu na sporedu. Sprva obiskujte bolj položne okoliške griče in polagoma stopnjujte težavnost.

Ko boste opazili, da otrok nadvse uživa in z lahkoto opravi vzpon skupaj z vami, je čas za naslednji korak. Če mu boste že na začetku postavili pretežko oviro, se mu bodo hribi zamerili in le stežka ga boste še kdaj pripravili k pohajkovanju z vami.

Motivacija doma

Dajte na mizo fotografije s katerega od zadnjih izletov, pobrskajte po spletu in skupaj z otrokom pokukajta v naravo kar skozi računalniški zaslon. Dovolite svojemu otroku, da si sam izbere zanj sanjsko lokacijo in ga poučite, kako se do nje pride. Razložite mu tudi, koliko časa traja hoja do cilja in nazaj.

Manj kot bo neznank, manj težav boste imeli na sami poti. Skupaj izberita opremo in napolnita nahrbtnik za na pot. Razložite mu, zakaj je potrebno imeti s seboj vedno kaj za pod zob, vodo in dodatna oblačila. Tako ga boste po korakih pravilno vpeljali v svoj svet, za katerega ste prepričani, da bo všeč tudi otroku.

Pot spremenite v ekskurzijo

Med hojo svojemu otroku razlagajte in povejte kaj več o drevesih, naravi, rastlinah in živalih, ki jih lahko tam srečate. Nevede bo na ta način užival v šolski uri in od nje odnesel še precej več kot sicer. Če o kraju, kamor se odpravljate, poznate kakšno anekdoto ali zgodovinske podatke, se pripravite in to na primeren način razložite.

Na zemljevidu pokažite, kje se nahajate in kam greste. Poučite ga o varnosti med obiskovanjem hribov in gora. Vzemite si čas in ne namenjajte vsakega koraka zgolj utiranju poti pred vami. Posedite kje, použijte malico in se nasmejte ob vragolijah vašega navihančka.

Vsekakor pa izbiro poti prilagodite otrokovim letom in fizičnim sposobnostim.

O portalu babybonus