torek , 18. maja 2021
Ne spreglejte
Otroško glasbilo

Z otroškim glasbilom na glasbeno pot

Za začetek povejmo nekaj malega o glasbi. Vsekakor gre za del naših življenj, ki je z nami nadvse močno povezan. Z glasbo živimo celotno življenje na tak ali drugačen način. Dobro znano je tudi dejstvo, da je glasba v neki obliki obstajala že precej prej, kot pa se je v popolnosti razvila sposobnost govora.

Zametek tega dokaza morda tiči tudi v primeru dojenčka, ki še ne zna govoriti, zelo dobro pa poustvarja določene tone in njihovo višino, s katerimi nam želi povedati in razložiti, kaj ima v mislih. A danes bomo govorili o tem, kako in zakaj otroka pospremiti na tisto pravo glasbeno pot.

Glasba je lepa

Glasba človeka ves čas spremlja na njegovi poti. Večina ljudi glasbo zgolj posluša, tu in tam kaj zapoje, nekateri pa se je lotijo tudi pri njenem bistvu. Torej, igrajo kakšen inštrument ali pa jo celo skladajo. Če želimo otroku na pravilen način predstaviti glasbo, ga je potrebno najprej pravilno usmeriti.

Tako kot vsako glasbilo potrebuje uglasitev, tudi bodoči glasbenik potrebuje prava navodila, da glasbo in glasbila spozna že pri osnovah. Ker je ukvarjanje z glasbo čudovito in prinaša neko pozitivno občutje, bo to enako pozitivno delovalo tudi na otroka in njegovo odraščanje.

Kdaj otroka poslati na glasbeno pot?

Otroci že dokaj zgodaj pokažejo zanimanje za glasbo. Nekateri nadvse uživajo v oponašanju zvokov, sledenju ritmom in tonom ob poslušanju pesmic za otroke, ki jih prepevajo straši ali se predvajajo na radiu. Otroci prav tako zelo radi posežejo po različnih glasbilih.

Otroški boben
Otroški boben Coconut The Little Dragon

Tisti najmlajši seveda po ropotuljicah in zvončkih, starejši pa že pokažejo zanimanje tudi za kakšna bolj kompleksna glasbila. Takrat pa, dragi starši, pozor! Najboljši recept za izbiro glasbila vašemu otroku bo prav upoštevanje njegovih želja. Siliti otroka v učenje igranja glasbila, ki mu ni po godu, vsekakor ni produktivno.

Katero glasbilo izbrati?

Kot že zapisano, najbolje je prisluhniti otroku in njegovi želji. Če kakšne izrazite želje nima, pa mu seveda lahko predstavite več vrst glasbil in na ta način ugotovite, katero mu je najbližje. Seveda se lahko sčasoma njegov okus popolnoma spremeni, a pomembno je, da prične tako, kot mu je najbolj všeč.

Glasbilo se kasneje izbira tudi na podlagi drugih kazalcev. Vsekakor ni smiselno kupovati klavirja, če nimate kam z njim. K sreči pa obstajajo tudi električni pianini, ki ne zavzamejo veliko prostora, so cenovno ugodni, kvaliteta njihovega zvoka pa je povsem primerljiva z njihovimi velikimi brati. Potem lahko omenimo bobne, nad katerimi verjetno doma ne boste navdušeni ne vi in ne sosedje, če za to ni primernega prostora.

Nekaj idej za otroška glasbila

Ker govorimo o izbiri glasbila za otroka, bomo omenili nekaj primernih za začetek njegove glasbene poti. Zelo priljubljena izbira med glasbili za otroke je violina. Gre za glasbilo, ki je na voljo v različnih velikostih, tudi v takšnih za najmlajše.

Otroška harmonika
Otroška harmonika Puck Kids Startone

Lahko pa svojega otroka morda navdušite za igranje harmonike, kakršne prodajajo tudi v glasbeni trgovini Symphony.si. Gre za glasbilo, ki nam je Slovencem v velik ponos in poznamo kar nekaj glasbenih stvaritev, ki jim življenje vdihne prav ta inštrument.

Otroška harmonika Puck Kids Startone z 22 tipkami, 8 basi in težo 2,5 kg bo vsekakor dober uvod v svet glasbe. Ker je v omenjeni trgovini na voljo zares široka paleta različnih glasbil, pa je še vedno najbolje, da izbiro prepustite bodočemu glasbeniku.

O portalu babybonus