petek , 13. novembra 2020
Ne spreglejte
Učenje otroka samodiscipline

Kako otroka naučiti samodiscipline?

Ena izmed večnih pasti starševstva in vzgoje se skriva v privajanju otroka na disciplino in seveda tudi samodisciplino. Nekateri otroci težje sprejemajo avtoriteto kot drugi, prav tako pa je vse skupaj odvisno od načina, na katerega jo hoče starš nad njim vzpostaviti.

Včasih so otroci velikokrat kakšno »ujeli« po zadnjici ali bili pocukani za lase, ušesa, danes pa tovrstno fizično kaznovanje nikakor ni več na programu vzgoje. Dogaja pa se, da se nekateri starši enostavno ne znajdejo v svojih vlogah in jim tako denimo otrok histerično vpije sredi trgovine, razgraja in razmetava.

Postavite svoje meje

Za začetek mora vsak starš svojemu otroku odločno zarisati in postaviti meje, do kamor sme. Seveda ob ustrezni razlagi, zakaj je temu tako in tudi o morebitnih posledicah, ki bodo nastopile ob neupoštevanju teh meja. Otroci, ki nimajo jasnih meja in jim je dovoljeno vse, navadno odrastejo v zelo nedisciplinirane ljudi.

Pa do samodiscipline sploh še prišli nismo. Ko se otrok enkrat nauči, da je disciplina izjemnega pomena, tako zanj kot za njegovo okolico, bo znal spoštovati tudi samodisciplino. Vedel bo, kaj sme in česa ne, kdaj in zakaj mora denimo umiti zobe ter oditi v posteljo. Prav tako se otrok skozi spoštovanje postavljenih meja nauči kvalitetnega sobivanja z drugimi.

Kako otroku pravilno postaviti meje?

Ta del starševstva in vzgoje nikakor ni enostaven. Vsak starš se zaveda, da svojemu otroku ne sme dopustiti vsega, hkrati pa se lahko znajde tudi v trenutkih, ko je morda tako izčrpan od službe in družinskih obveznosti, da otroku nameni nekaj potuhe in si pri tem pomaga z dostopom do računalnika, telefona, iger in podobno.

Takšen otrok bo to shranil v svoje možgane in bo vedno pričakoval podobno ravnanje. V tem primeru bo učenje discipline le še težje. Meje je potrebno postavljati premišljeno, z veliko občutka in biti pri tem ravno prav sočuten. S pretirano avtokracijo bi zgolj razgradili otrokov čut za samozavest, kar pa se negativno pokaže kasneje tudi v vrtcu, šoli in na splošno v življenju.

Prisluhnite otroku

Še ena pogostih težav, ki se pojavijo pri vzgoji, je, da si starši enostavno ne vzamejo dovolj časa zanjo. Čeprav bi radi, pa jih dnevne obveznosti, utrujenost ali nejevolja pripravijo do tega, da se jim ves čas mudi. Takoj želijo red in disciplino, otrok pa se jim mora prilagoditi v trenutku.

Ne hitite! Tudi otrok ima svoje zamisli in mnenje, kar je seveda prav. Le tako lahko zraste v posameznika, ki bo zvedav in se voljan učiti reči, ki jih še ne pozna. Včasih se vam bo morda zdelo nepomembno, a vašemu otroku se zagotovo ne bo. Njegove želje, vprašanja, … njemu je to zelo pomembno in od vas si bo želel odgovorov.

Naj vas otrokov jok ne spravlja v stres

Jok je le eden izmed načinov, kako se otrok odziva na določene stvari. Dojenčki jočejo, ker drugače ne znajo povedati, da jih nekaj teži. Nekoliko starejši otroci jočejo tudi iz kljubovanja, a na ta način zgolj sproščajo stres, ki bi se sicer nabiral v njih.

Veliko primerov je bilo, ko si otroci zaradi preveč avtokratskih staršev niso upali jokati, to pa je kasneje v življenju privedlo do precej hudih težav. Naj bo v vaši družini drugače.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Načrtovanje in urejanje otroške sobe

Kakšna naj bo otroška soba, da bo prijetnega videza, otrok pa se bo v njej …