sobota , 13. februarja 2021
Ne spreglejte
Otrok in učenje

Kako otroka pripraviti do učenja?

Če ste se znašli v situaciji, ko ne veste več, kako bi svojega otroka pripravili do učenja, potem ste na pravem mestu. V današnjem prispevku vam bomo namreč zaupali kar nekaj izjemno koristnih nasvetov, ki vam bodo pri tem zagotovo koristili.

Ko boste prijeme izvajali v praksi, naj vas opozorimo, da morate v prvi vrsti biti tudi odločni in vztrajni. Le na ta način vam bo uspelo, da boste otroka posedli za mizo in da se bo z veseljem začel učiti in delati domačo nalogo.

Razumevanje, empatija in potrpežljivost

Vaš otrok je morda tipičen najstnik, ki je v sebi negotov in zato navzven deluje nemogoče. To se kaže tudi pri učnih navadah, ki so vse prej kot dobre. Za večino najstnikov je značilno, da se sploh ne zavedajo, kako pomembno je sprotno učenje. Panika jih zagrabi šele tedaj, ko morajo naenkrat pridobiti kar nekaj pozitivnih ocen.

V tem trenutku je najbolje, da ste do otroka razumevajoči in se z njim v miru pogovorite. V pogovoru ga ves čas spodbujajte, obenem pa mu morate postaviti zelo jasne meje in dobro načrtovano učenje. Ko bo otrok začutil red, se bo počutil varneje in velika verjetnost je, da bo prav kmalu sedel za mizo in listal po knjigi.

Zanimajte se za otrokove hobije

Otroka na svojo stran lahko pridobite tudi tako, da ga pogosto sprašujete še o drugih stvareh in ne samo o učenju in šoli. Predvsem se osredotočite na tista področja, ki ga najbolj zanimajo. To je lahko nogomet, košarka, skratka kar koli, kar vas z otrokom lahko zbliža. Ko boste začutili, da ste si z njim dovolj blizu, to izkoristite njemu v prid. Predlagajte mu, da skupaj z njim napišeta učni načrt za tekoči teden ali mesec. S tem ste mu ponudili tudi pomoč pri organizaciji dneva, tedna ali meseca.

Vaša naloga v nadaljevanju je, da otroka opozorite, če ob določeni uri ne sedi za mizo pred knjigami. Opozorite ga na primer, da je ura šest in da je čas za učenje, ker je tako določeno v načrtu, ki ste ga pripravili skupaj z njim. Priporočamo vam, da se poskušate brzdati in ne uporabljajte monologov, ki bi otroku delali slabo vest. V njem bi namreč kaj hitro lahko izzvali pravi mali najstniški upor. Če otroku ne zaupate popolnoma, potem je najbolje, da se uči in dela naloge v skupnem prostoru.

Če boste h kakršni koli težavi, ki je povezana z vašim otrokom ali drugimi ljudmi okoli vas, ves čas pristopali z veliko razumevanja, empatije in potrpežljivosti, potem je prav vsaka težava rešljiva.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Načrtovanje in urejanje otroške sobe

Kakšna naj bo otroška soba, da bo prijetnega videza, otrok pa se bo v njej …