petek , 5. avgusta 2022
Ne spreglejte
Potovanje z otrokom

Priprava prtljage za potovanje z otrokom: 5 nasvetov

Počitnice in potovanja so nekaj, česar se veseli cela družina. A pred samim odhodom je potrebno pripraviti prtljago in pri tem ne pozabiti ničesar. Še posebej kadar se na pot odpravljamo z otrokom, je potrebno misliti na kar nekaj reči, saj nekatere potrebujemo pri roki ves čas, drugih na končni destinaciji morda ne bo.

V prvi vrsti pa je potrebno razmisliti, kako bomo potovali. Potovanje z avtom je seveda tisto, ko lahko kjerkoli ustavimo in iz prtljažnega prostora vzamemo, kar potrebujemo. Precej drugače pa je to v primeru, ko se na pot podamo z avtobusom ali letalom.

1. Mir in dobra organizacija

Ne glede na to, kam nas pot odnese pa pred pripravo prtljage potrebujemo mir. S prtljago se je treba začeti ukvarjati pravočasno in ne šele na zadnji dan pred potovanjem. Za začetek je najbolje vzeti v roke papir in svinčnik ali si na pametnem telefonu ustvariti dokument.

Seznam za prtljago
Pakiranja se lotite organizirano. Pripravite seznam stvari, ki jih potrebujete.

Slednje bo morda še boljše, kajti kadarkoli se bomo preko dneva česa domislili, lahko vedno vnesemo na seznam. Včasih nam pomaga kakšna ideja sodelavca ali sodelavke, ki sta prav tako starša, drugič naših staršev ali pa enostavno doživimo kak preblisk v trgovini ali ob gledanju televizije.

2. Domača lekarna

Ker nesreča nikoli ne počiva, je dobro imeti s seboj vedno vsaj tisto najbolj osnovno, kar bi za otroka potrebovali. Pri igri se kaj hitro zgodi kakšna praska ali rana, zato je s seboj vedno dobro imeti tekočino za dezinfekcijo ran in obliže.

Prav tako ne gre pozabiti na termometer, zdravila proti visoki temperaturi, driski, slabosti in zaščitne kreme za vesele urice na soncu. Tudi analgetiki lahko pridejo prav. Seveda v upanju, da nič od tega ne bomo potrebovali.

3. Pravilno pakiranje

Težje stvari damo vedno na dno potovalne torbe in pakiramo sorodna oblačila, torej hlače in majice, spodnje perilo, nogavice. Za nogavice vedno ostane nekaj prostora ob strani, zato jih prihranimo za zadnji del. Tudi spodnje perilo in kopalke zvijemo v rolice in z njimi zapolnimo vrzeli.

Reči, ki bi jih utegnili potrebovati med potjo, pakiramo ločeno. Torej v svoje torbe ali vreče, pri čemer pazimo, da je tisto najnujnejše vedno na vrhu. Je v družini dojenček? Potem bodo tam zagotovo pleničke in vse tisto, kar potrebujemo pri previjanju. Previjalna podloga, odejice, duda, flaška. Ne pozabimo na voziček ali avto sedež.

4. Dovolimo otroku sodelovati

Seveda najprej opravimo svoj del in večkrat preverimo seznam, da nam ne bi kaj ušlo. Še posebej rado se to zgodi pri rečeh, ki so nam samoumevne in smo tako zelo prepričani, da nanje ne bomo pozabili. Denimo pri igračkah in družabnih igricah.

Dovolimo otroku, da sodeluje pri pakiranju svojih najpomembnejših reči, brez katerih bi mu bilo na dopustu morda dolgčas ali pa bi se ga že med potjo zaradi tega polotila trma. Prihranimo mu prostor za osebne reči, ki jih lahko izbere sam, a razložimo, da mora biti izbirčen, saj vsega pač ne bo mogel vzeti s sabo.

5. Pripomočki za higieno in dokumenti

Zelo rado se pripeti, da pozabimo na zobne krtačke. Zakaj? Zato, ker jih pustimo zunaj za jutranjo uporabo, potem pa jih imamo namen pospraviti v torbico. A le namen, kajti velikokrat se zgodi, da romajo nazaj v lonček pri umivalniku, potovalna mrzlica pa nas še prehitro odnese od doma.

Najboljši nasvet bi bil nakup novih krtačk in zobne paste, ki gredo takoj v ročno torbico. Tudi otroško milo potrebujemo. Prav tako ne gre že dan prej pozabiti na ustrezne dokumente in morebitna potrdila, ki so potrebna za potovanje. Vse to naj bo nakupu sredi mize že dan pred potovanjem. Zjutraj sledi še hiter pregled, zalivanje rož, ugašanje luči, zaklepanje vrat in vesel pogled počitnicam naproti.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Kako potovati z otrokom na letalu?

Nizko cenovni poleti oziroma čarterske »last minute« počitnice so tudi med Slovenci precej povečale število …