petek , 15. aprila 2022
Ne spreglejte

Načrtovanje in urejanje otroške sobe

Kakšna naj bo otroška soba, da bo prijetnega videza, otrok pa se bo v njej dobro počutil? V prvi vrsti morate urejanje otroške sobe pričeti z načrtovanjem, pri katerem je treba vzeti v obzir otrokove želje, hkrati pa misliti na vse nujno potrebne elemente ter otrokovo starost.

Večina staršev otroku najprej uredi sobico, v kateri sta posteljica za dojenčka in previjalna mizica, nato ju zamenjajo z otroško posteljo, mizico in garderobno omaro, nazadnje pa poskrbijo še za mladinsko sobo z nekoliko večjo (francosko) posteljo, pisalno mizo in različnimi kotički za hobije oziroma prosti čas. Da urejanje otroške sobe ne bi povzročalo nepotrebnih stroškov s pohištvom, pa je bolje, da se že v osnovi odločimo za otroško sobo, ki je brezčasna – takšno, ki raste skupaj z otrokom oziroma jo lahko prilagajamo.

Otroška soba

Vsaka otroška soba potrebuje spalni kotiček, delovni kotiček, garderobo in kotiček za prosti čas – sprva za igranje, kasneje za branje ali ukvarjanje s hobiji. Za to je najbolje poskrbeti s klasičnim pohištvom nevtralnih barv, saj lahko »piko na i« dosežemo z raznimi dodatki za dom ter različnimi barvami sten. Nenazadnje bo treba otroško sobo kar nekajkrat prepleskati, in če smo se pri dojenčku odločili za pastelno rumene stene, lahko te za predšolskega otroka in šolarja prebarvamo v nekoliko bolj intenzivne barve, najstnik pa si bo nekaj let kasneje spet zaželel nekaj drugega – in soba bo videti povsem drugačna.

Če ima otroška soba klasično pohištvo v belih in rjavih barvah, ravno tako ni težko povsem spremeniti njenega videza zgolj z dodatki za dom. Blazine, slike, okrasne odeje, zavese, zaboji za igrače, lončki za pisala in podobno lahko poskrbijo za veliko razliko. Prav tako lahko z dodatki pričarate tudi različne tematske sobe: otroška soba za majhno deklico ima lahko na stenah fotografije balerin, malemu bodočemu znanstveniku lahko po stenah in stropu namestite zvezde, najstnica navdušena nad orientalsko kulturo pa ima lahko na steni veliko pahljačo in kitajske pismenke …

Dekoracija otroške sobe

Urejanje otroške sobe naj (razen za dojenčka) vedno poteka v sodelovanju z otrokom, saj so otroci vedno navdušeni, če lahko izrazijo svoje želje in sodelujejo pri urejanju. Vsekakor pa jih pri tem velja opozoriti, da se v svoji sobi ne bodo počutili dobro le, če bo »lepa« – nujno je tudi, da je pospravljena. Z redom imajo otroci pogosto težave, nered pa vpliva na njihovo učenje oziroma delo. Da bi jim pri tem pomagali, poskrbite, da bo v sobi dovolj zabojev, v katere se lahko na hitro pospravijo igrače, najstnik pa naj ima v sobi tudi svoj koš za perilo.

O portalu babybonus

Preberite tudi

Otroške stenske nalepke spremenijo sobo v deželo domišljije

Otroška soba ni zgolj prostor, namenjen spanju, temveč je v prvi vrsti namenjen igri in …